Nanorurkowy komputer ze Stanforda
26 września 2013, 13:15Na Uniwersytecie Stanforda powstał pierwszy w historii komputer, który korzysta z procesora zbudowanego całkowicie z węglowych nanorurek. Komputer jest bardzo powolny i prosty, jednak celem uczonych nie było stworzenie wydajnej maszyny, a wykazanie, że węglowe nanorurki mogą w przyszłości zastąpić krzem
PCAF pomoże na uszkodzone nerwy?
1 kwietnia 2014, 12:55Pojawiła się nadzieja na regenerację zniszczonych połączeń nerwowych u osób, które doznały urazu rdzenia kręgowego lub udaru mózgu. Z dzisiejszego Nature Communications dowiadujemy się o badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Imperial College London i Hertie-Institut z Uniwersytetu w Tybindze
Po ćwiczeniach ubrania poliestrowe pachną gorzej od bawełnianych
4 września 2014, 08:18Po intensywnych ćwiczeniach ubrania poliestrowe pachną gorzej od bawełnianych, bo pewne bakterie (pakietowce) lepiej rosną na poliestrze.
Przepis na antybakteryjny polimer? Białko jaja plus glicerol
30 marca 2015, 11:41Naukowcy z Uniwersytetu Georgii przetestowali biopolimery uzyskiwane z albuminy oraz białek serwatki i soi. Okazało się, że po zmieszaniu z tradycyjnym plastyfikatorem w postaci glicerolu zwłaszcza ta pierwsza wykazywała silne właściwości przeciwbakteryjne.
Coś kosztem czegoś
18 sierpnia 2015, 06:29Nowe studium biologów z Case Western Reserve University sugeruje, że kontakt z solą drogową, która spływa do bajorek czy na mokradła i ulega stężeniu, zwiększa rozmiary żab leśnych (Lithobates sylvaticus), ale jednocześnie skraca ich życie.
Uraz mózgu wyjaśnia zachowanie Henryka VIII
4 lutego 2016, 13:16Jeden z najbardziej znanych władców Anglii, Henryk VIII, mógł cierpieć na podobne urazy mózgu, jakie są obecnie spotykane u zawodników futbolu amerykańskiego i innych osób często otrzymujących ciosy w głowę. Urazy mózgu tłumaczą bowiem zachowanie Henryka z ostatniej dekady przed śmiercią
Chiny mniej brudzą
27 lipca 2016, 11:11Zdaniem grupy uczonych chiński szczyt konsumpcji węgla miał miejsce wcześniej niż dotychczas sądzono. Ye Qi, Tong Wu i Jiaqi Lu z Tsinghua University oraz Nicholas Stern i Fergus Green z Grantham Research Institute on Climage Change and the Environment twierdzą, że chińska konsumpcja węgla spada od dwóch lat i prawdopodobnie jest to stały spadek.
Zmysł elektryczny od podszewki
7 marca 2017, 11:41Podstawy anatomiczne elektrorecepcji rekinów czy płaszczek są znane od dziesięcioleci, jednak dopiero teraz naukowcy rozszyfrowali dokładny mechanizm tego zjawiska, czyli to, w jaki sposób receptory wychwytują słabe sygnały.
Czarna herbata także jest prebiotykiem i może pomóc w odchudzaniu
4 października 2017, 09:30Wszyscy znają już prozdrowotny wpływ herbaty zielonej. Teraz okazuje się, że czarna sprawdza się równie dobrze; zawarte w obu rodzajach herbaty polifenole zmieniają bowiem mikrobiom jelit.
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.